Základní výbava k navlékání náramků z korálků

Navlékání korálků je krásná a relaxační činnost, která nabízí nekonečné možnosti pro tvorbu originálních šperků a dekorací. Pokud plánujete s tímto koníčkem začít, bude se Vám určitě hodit přehled základní výbavy, kterou budete potřebovat, a také několik tipů, jak začít.

Korálky

Žijeme v České Republice, tradice výroby skleněných korálků sahá až do 16. století. 

Dnes už existuje mnoho různých typů korálků, které můžete použít:

- Skleněné korálky: Jsou dostupné v různých tvarech, velikostech a barvách. Mohou být průhledné, neprůhledné, matné nebo lesklé.

- Akrylové korálky: Jsou lehké a levné, což je činí ideálními pro začátečníky nebo pro dětské projekty.

- Dřevěné korálky: Mají přírodní vzhled a jsou vhodné pro rustikální nebo boho styl šperků.

- Minerální korálky: Jsou dražší, ale přidávají šperkům jedinečnost a luxusní vzhled. Minerály mají podle lidové slovesnosti také pozitivní účinky na zdraví a naši psychiku.

- Silikonové korálky: Jsou měkké, pružné a hypoalergenní, což je činí ideálními pro výrobu šperků pro děti nebo pro osoby s citlivou pokožkou. 

nejlevnejsi-koralky-druhy-koralku

Návlekový materiál

Začátečníci většinou podlehnou kouzlu navlékání při výrobě náramků. Pro navlékání korálků potřebujete kvalitní gumičky (elastomery) nebo šňůrky, protože máloco je tak demotivující jako prasknutí gumičky na pracně navléknutém náramku. 

Existuje několik možností na co navlékat:

- Gumička (elastomer): Ideální pro výrobu náramků, protože je pružná a snadno se přizpůsobí zápěstí. Kvalitní elastomery jsou velice odolné proti přetrhnutí. Doporučujeme pro začátečníky.

- Nylonový návlek: Je silný a odolný, vhodný pro většinu korálků.

- Paměťový drát: Také skvělá volba pro začátečníky, je velice jednoduché vyrobit krásný náramek nebo náhrdelník. K ukončování jsou potřeba kleště.

- Saténové šňůrky: Saténový návlek je vyroben z několika splétaných vláken, čímž působí na dotek velmi jemně.

Kovové komponenty

K výrobě náramků budete občas potřebovat i různé kovové komponenty. Vyrábí se z bižuterních kovů nebo nerezu a k dostání jsou v různých barvách.

- Spojovací kroužky: Malé kovové kroužky, které spojují jednotlivé části šperků například přívěsek.

- Karabinky a zapínání: Používají se k dokončení náramků a náhrdelníků.

- Přívěsky: Navléknutý šperk jimi můžete dozdobit podle svého vkusu. 

nejlevnejsi-koralky-oganizace-pracovni-plochy

Kleště

Kleště jsou nezbytným nástrojem pro práci s ukončovacími a ozdobnými kovovými komponenty. Základní typy kleští, které budete potřebovat, zahrnují:

- Kulaté kleště: Používají se k tvorbě, otevírání a zavírání oček a ketlovacích jehel.

- Ploché kleště: Pomáhají při uchopení a ohýbání drátů a nezanechávají na kovu stopy.

- Štípací kleště: Používají se k přestřihnutí drátu a nití.

Organizace a pracovní plocha

Aby vaše práce byla efektivní a přehledná, je důležité mít vhodné úložné prostory pro korálky a nástroje a mít dobře organizovanou pracovní plochu. Krásně srovnaný pořadač na korálky Vám ušetří mnoho času a přímo zve k navlékání. 

- Krabičky na korálky: Mají různé přihrádky a pomáhají udržet korálky roztříděné podle velikosti, barvy nebo typu.

- Vzorovací podložka: Poskládejte svůj návrh na náhrdelník nebo náramek na vzorovací podložku a hned uvidíte, zda můžete rovnou navlékat nebo je potřeba výrobek odladit.

nejlevnejsi-koralky-organizery-na-koralky

Inspirace

Pokud hledáte kde začít, otevřete náš blog, kde najdete online návody na vyrábění pro začátečníky i pokročilé. Pro inspiraci sledujte i naše sociální sítě - Faceboook a Instagram.

facebook-logo instagram-logo

 

Navlékání korálků je skvělý způsob, jak si vyrobit něco krásného pro sebe nebo své blízké a zároveň si odpočinout. Ať už se rozhodnete pro jednoduché náramky nebo složitější projekty, důležité je si tento proces užít a nechat se inspirovat krásou a rozmanitostí korálků.