Šperkařský slovník: Paměťový drát

S paměťovým drátem se setkáte velmi záhy po tom, co propadnete kouzlu korálkování. Je to specifický druh drátu, který se po ohnutí vrátí vždy zpět do svého původního tvaru. Ve šperkařském světě se používá především pro výrobu náramků, náhrdelníků a prstenů, což z něj činí oblíbený materiál jak mezi amatérskými, tak profesionálními šperkaři. Chcete se dozvědět, jak paměťový drát funguje, jaké jsou jeho výhody a jak s ním pracovat? Pojďme na to!

Co je paměťový drát?

Paměťový drát je speciální typ drátu, který má unikátní schopnost udržet si svůj tvar i po opakovaném roztahování. Nejčastěji se používá pro výrobu šperků, jako jsou náramky nebo náhrdelníky, protože si po nasazení a sundání stále uchovává svůj kruhový tvar. Je vyroben z oceli nebo jiných pevných kovů a má tenkou vrstvu ochranného povlaku, který zajišťuje jeho odolnost proti korozi. Najdeme ho také v různých barevných variantách.

.
.
.

 

Jak paměťový drát funguje?

Paměťový drát se vyrábí z pružného kovu, který se po ohnutí vrací do tvaru, který má z výroby - to je ten efekt, kvůli kterému je pojmenován "paměťový", jednoduše si "pamatuje" svůj původní tvar. V angličtině se jmenuje stejně: memory wire, memory = paměť a wire = drát. Díky této vlastnosti je ideální pro výrobu šperků, protože je opravdu odolný a díky pružnosti je možné ho používat úplně bez zapínání. 

Vlastnosti paměťového drátu

  • odolnost vůči deformaci: Udrží si tvar i při opakovaném ohýbání.
  • pevnost: Je dostatečně silný, aby udržel i těžší ozdoby, jako jsou minerální korálky.
  • odolnost proti korozi: Díky ochrannému povlaku je vhodný i pro dlouhodobé nošení.
  • estetický vzhled: Lesklá povrchová úpravě působí elegantně a moderně.
  • imitace vrstvení náramků: Umožňuje dosáhnout zajímavých efektů při střídání velikosti korálků.

Jak pracovat s paměťovým drátem

Práce s paměťovým drátem je relativně jednoduchá, ale při práci s ním se neobejdete bez speciálních šperkařských kleští. Ale nebojte se, z paměťového drátu zvládne vyrobit šperk i začátečník a s pomocí dospělého to zvládnou i děti.

  • Štípací kleště: Potřebujete pro stříhání drátu, abyste zajistili čistý řez a předešli poškození drátu. Dávejte si pozor i na odlétající úlomky drátu, pokud štípete menší kousky.
  • Ketlovací kleště: Použijete na zatočení konce paměťového drátu.
 

 

Na začátku si určíte počet otoček, které bude mít Váš šperk, odměříte je na drátu a přidáte si alespoň půl otáčky rezervu. Pomocí ketlovacích kleští vytvoříte očko na začátku drátu a můžete začít navlékat. Očko ohýbáme vždy po směru drátu dovnitř do spirály, nikdy ne ven, drát při ohýbání ven klade mnohem větší odpor! Při navlékání doporučujeme vždy po několik korálcích je vždy donavléknout až nakonec drátu, tím si zajistíte, že se Vám korálky z drátu omylem nevyvléknou. 

Návody na výrobu šperků z paměťového drátu najdete zde: (BUDE DOPLNĚNO - MAKÁME NA TOM :))

Tipy na údržbu a ochranu šperků z paměťového drátu

  • Paměťový drát je relativně odolný, ale stejně jako u jakéhokoli jiného šperku je důležitá správná údržba:
  • Chraňte ho před vlhkostí: I když je drát odolný proti korozi, dlouhodobé vystavení vlhkosti může snížit jeho životnost. Doporučuje se šperky z paměťového drátu skladovat na suchém místě.
  • Čištění: Čistěte šperky jemným hadříkem. Použití agresivních čisticích prostředků nebo abrazivních materiálů může poškodit povrchovou úpravu drátu.
  • Skladování: Aby si šperky zachovaly svůj tvar, skladujte je volně položené nebo zavěšené, aby nedocházelo k ohnutí drátu.

Výhody a nevýhody paměťového drátu

Výhody:
- Jednoduché použití: Paměťový drát je ideální pro rychlé projekty, stačí korálky navléknout a zajistit.
- Pevnost a trvanlivost: Díky své pevnosti vydrží šperky z paměťového drátu i intenzivní používání.
- Estetický vzhled: Lesklý povrch dodává šperkům elegantní vzhled, v kombinaci s různými korálky.

Nevýhody:
- Omezené tvary: Paměťový drát je předem tvarován do spirály nebo kruhu a ohnout ho jakkoliv jinak je téměř nemožné. 
- Bez kleští ani ránu: Pro přesné štípání a zakončení drátu je potřeba používat kvalitní kleště.
- Chce to cvik: Ohnout drát při zakončení chce docela sílu a udělat hezké očko se pravděpodobně nepovede na poprvé, ale stačí to jednou, dvakrát zkusit a za chvíli to půjde.

Co lze vyrobit z paměťového drátu vyrobit?

Podle průměru otoček a průměru drátu můžeme paměťový drát použít na:
 
  • Náramky: Jednoduché nebo vícevrstvé náramky jsou nejčastějším výrobkem z paměťového drátu. Vyrábíme je buď úplně bez zapínání jako vrstvené nebo jako typ náramku "bangle" (označení náramku, který nejde natahovat, není flexibilní) nebo můžeme zapínání přidat.
  • Náhrdelníky: Elegantní, pevně tvarované náhrdelníky jsou snadno vyrobitelné díky paměťovému drátu, který se přizpůsobí tvaru krku. Na náhrdelníky je potřeba drát s větším průměrem. Náhrdelníky se dají vyrobit vrstvené stejně jako náramky, ale mějte na paměti, že náhrdelník z více vrstev nemusí být na krku příjemné nosit.
  • Prsteny: I když nejsou tak časté, paměťový drát lze použít i pro výrobu originálních prstenů, které si udrží svůj tvar. Používá se na ně nejmenší průměr paměťového drátu a také je vhodné používat na strany a zadní část prstenu drobnější korálky. Korálky s velikostí 4 a více milimetrů je velmi nepříjemné nosit, pokud jsou na prstenu po celém obvodu. 
  • Jako komponenty do dalších šperků: Paměťový drát můžeme kombinovat s ostatními druhy bižuterních komponentů, například jeho část naketlovat na řetízek a na něm teprve vytvářet dílo z korálků. 
 

Paměťový drát je fantastický materiál, který otevírá mnoho možností pro tvorbu originálních a trvanlivých šperků. Ať už jste začátečník nebo pokročilý šperkař, práce s tímto drátem vám přinese mnoho radosti a kreativity.

Pokud máte jakékoli otázky, neváhejte se na nás obrátit prostřednictvím e-mailu nebo nás kontaktujte na sociálních sítích. Rádi vám poradíme a pomůžeme s jakýmikoli dotazy ohledně práce s paměťovým drátem. Přejeme vám mnoho úspěchů a ať se vám daří při tvorbě vašich jedinečných šperků!