Šperkařský slovník: Kalota

Kaloty jsou jedním z těch drobných, ale velmi důležitých komponentů, které při výrobě šperků hrají zásadní roli. Pokud jste někdy tvořili šperk z korálků, jistě víte, že zakončit náramek nebo náhrdelník elegantně bývá často problematické. A právě zde přicházejí kaloty jako nenahraditelní pomocníci. V tomto článku si vysvětlíme, co jsou kaloty, jak fungují a proč by ve vaší sbírce komponentů nikdy neměly chybět.

Co jsou kaloty?

Kaloty jsou malé kovové dílky, které připomínají zavírací "mušličky", které slouží k zakončení šperků. Jejich hlavním účelem je skrytí uzlíku na konci šperku, kde se šňůrka nebo lanko připojuje k zapínání. Jednoduše řečeno, kalota uzlík obepne a elegantně ho schová, což nejen zlepšuje vzhled šperku, ale zároveň zajišťuje, že se uzlík nevyvleče. Kaloty se obvykle používají při výrobě náramků, náhrdelníků nebo třeba přívěsků na mobil. Jako návlekový materiál se s nimi používají hlavně nepružné materiály jako jsou vlasce, drátky a šperkařské nitě či šnůry

 

Jak používat kaloty

Použití kalot je jednoduché a zvládne ho i začátečník.

  1. Vytvoříme zarážku: Na začátku nebo konci Vašeho návleku vytvořte buď uzlík, nebo si připravíte korálek, který se do kaloty vejde tak, aby nebyl po jejím zavření vidět.
  2. Nasazení kaloty: Otevřete kalotu a umístěte do ní uzlík nebo korálek tak, aby byl kompletně skrytý uvnitř kaloty.
  3. Uzavření kaloty: Kalotu pevně uzavřete kleštěmi, dokud neucítíte, že pevně drží na uzlíku.
  4. Připevnění zapínání: Pokud má kalota očko, jednoduše připevněte zapínání pomocí spojovacího kroužku nebo karabinky.
  5. Pojištění lepidlem: Pro jistotu lze vždy dovnitř kaloty kápnout malé množství vteřinového lepidla, které udrží uzlík nebo korálek na místě. 

Proč používat kaloty?

  • Estetika: Kaloty elegantně skryjí nevzhledné uzlíky, což dává šperku profesionální a čistý vzhled.
  • Bezpečnost: Uzlíky, které nejsou chráněny kalotou, mohou časem povolit a způsobit rozpad šperku. Kalota tento problém eliminuje a zajišťuje dlouhou životnost vašich výrobků. Stejně tak pojištění spoje lepidlem hodně pomůže.
  • Univerzálnost: Kaloty jsou k dostání v různých velikostech a barvách, což znamená, že je můžete snadno sladit s jakýmkoliv stylem šperku.

Jak vybrat správnou kalotu?

Při výběru kalot je důležité myslet na několik věcí:

  • Velikost: Zvolte správnou velikost kaloty podle typu a tloušťky návlekového materiálu, kterou používáte. Příliš malá kalota nebude dostatečně pokrývat uzlík, zatímco příliš velká kalota může působit neesteticky.
  • Materiál: Kaloty se vyrábějí z různých materiálů, jako jsou měď, nerezová ocel nebo různé slitiny. Vyberte si takový materiál, který bude odpovídat stylu vašeho šperku a zajišťovat dlouhou životnost.
  • Barva: Kaloty jsou dostupné v různých kovových odstínech – od zlaté a stříbrné po bronzovou a měděnou. Vyberte si barvu, která bude ladit s vaším šperkem a dalšími komponenty.

Tipy pro práci s kalotami

  • Používejte kvalitní kleště, které vám umožní pevně uzavřít kalotu, aniž byste ji poškodili.
  • Pro lepší uchycení uzlíku můžete použít trochu lepidla uvnitř kaloty před jejím uzavřením, což přidá extra bezpečnost. Zalepenou kalotu můžete zajistit kolíčkem, aby lepidlo dobře zaschnulo.
 

Kaloty jsou malým, ale zásadním komponentem, který by neměl chybět ve výbavě žádného šperkaře. Díky nim můžete zakončit své šperky nejen esteticky, ale i bezpečně. Ať už tvoříte pro radost nebo pro prodej, správné zakončení je klíčem k úspěchu a dlouhé životnosti vašich šperků. Na našem e-shopu najdete širokou škálu kalot v různých velikostech, tvarech a barvách – stačí si jen vybrat a začít tvořit.