Jaký materiál zvolit? Kompletní průvodce návlekovými materiály pro vaše korálky.

Návlekové materiály pro korálkování: Který si vybrat?

Korálkování je kreativní činnost, která nám umožňuje vytvořit jedinečné šperky a doplňky. Kromě samotných korálků je pro tvorbu nezbytný také vhodný návlekový materiál. Ten se dělí do několika kategorií, z nichž každá má své specifické vlastnosti a využití.

Jak vybrat správný návlek?

Při výběru správného návlekového materiálu zvažte:

  • Druh korálků: Pro drobné korálky jsou vhodné tenké nitě, pro větší korálky zase silnější lanko nebo drátek.

  • Váha korálků: Těžší korálky vyžadují pevnější materiál.

  • Určení šperku: Pro každodenní nošení jsou vhodné odolnější materiály, pro zvláštní příležitosti můžete zvolit i dekorativnější varianty.

  • Velikost průvleku korálky: Zohledněte tloušťku návlekového materiálu, s ohledem k velikosti otvoru korálky nebo komponenty.

Pojďme si společně představit druhy návlekových materiálů, které máme v nabídce.

1. Pružné návlekové materiály

Ideální pro začátečníky a rychlou tvorbu náramků a náhrdelníků. Elastická lycra je oblíbeným návlekovým materiálem pro výrobu šperků, zejména náramků a náhrdelníků. Díky své vysoké pružnosti se snadno přizpůsobí zápěstí nebo krku a poskytuje pohodlné nošení. Dostupné v různých tloušťkách a barvách.

 

 Nabízejí větší pevnost než gumičky a jsou vhodné pro těžší korálky. Elastomer jako návlekový materiál vyniká pružností a odolností v jednom. Elastomery jsou materiály, které se vyznačují vysokou pružností a schopností se po deformaci vrátit do původního tvaru. Jsou odolné proti oděru a roztržení, což zaručuje dlouhou životnost vyrobených šperků. Díky těmto vlastnostem jsou velmi oblíbené návlekové materiály jak pro výrobu šperků, tak i pro výrobu dalších kreativních projektů.

 

 

2. Nepružné návlekové materiály

Jsou ideální pro výrobu náramků různých stylů, od jednoduchých jednořadových až po složité vícevrstvé. Jsou vhodné pro tvoření Shamballa náramků. Také pro výrobu náhrdelníků různých délek a stylů. Lze použít k zavěšení přívěsků. Výrobu klíčenek, ozdob a dalších drobností. Samozřejmostí je doplnění náramků různými druhy zapínání.

Polyesterové návlekové materiály jsou oblíbenou volbou pro výrobu šperků díky své odolnosti, trvanlivosti a široké škále barev a textur. Jsou vyrobeny ze syntetických vláken, což jim dodává vysokou pevnost a odolnost proti opotřebení. Polyester je odolný vůči vyblednutí, smrštění a pokrčení, což z něj dělá ideální materiál pro šperky, které budou často nošeny.

 

Saténové šňůrky jsou oblíbeným návlekovým materiálem pro výrobu šperků díky svému elegantnímu vzhledu a příjemnému doteku. Jejich lesklý povrch dodává šperkům nádech luxusu a sofistikovanosti. Saténové šňůrky jsou vyrobeny z několika spletených vláken, což zaručuje jejich pevnost a odolnost. Jsou dostupné v mnoha různých barvách, což umožňuje vytvářet pestré a originální šperky. Saténové šňůrky se snadno stříhají a snadno se s nimi pracuje. Konce jdou lehce zatavit a tím zajistit třepení. K saténovým šperkům lze přidat různé druhy zapínání, například karabinky, magnetické zapínání nebo tkaničky.

 

Bavlněné návlekové materiály jsou oblíbenou volbou pro výrobu šperků díky svému přírodnímu vzhledu, měkkosti a příjemnému doteku. Bavlněné šňůrky a nitě dodávají šperkům rustikální a zároveň elegantní vzhled. Šňůrky jsou pro zvýšení pevnosti a odolnosti impregnované voskem. Jsou vhodné pro výrobu náramků různých stylů, Lze z nich vytvořit jak jemné a elegantní, tak i výrazné náhrdelníky.

 
  • Šperkařské dráty

  • Ocelový paměťový drát: Tento inovativní materiál si po ohnutí pamatuje svůj tvar. Je ideální pro výrobu náramků, prstýnků a dalších šperků, které nevyžadují zapínání.

  • Měděný modelovací drát: Měděný drát je oblíbený pro svou měkkost a snadné tvarování. Je perfektní pro vytváření jemných a detailních designů.

  • Nerezový drát s nylonovým potahem: Tento odolný drát je potažen nylonem, což zajišťuje hladký povrch a příjemný pocit při nošení. Je vhodný pro různé techniky, včetně wire wrappingu.

     
  • Kožené řemínky

Dodají vašim šperkům rustikální nebo elegantní vzhled. Vhodné pro náramky, náhrdelníky a přívěsky.  Jsou vyrobeny z pravé hovězí kůže. Může se zakončit bižuterním zapínáním nebo posuvnými suky.

 

 

Závěr

Výběr správného návlekového materiálu je klíčový pro úspěšnou výrobu šperků. Každý druh má své výhody a nevýhody, proto je důležité vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a požadavkům. S trochou trpělivosti a experimentování vytvoříte nádherné a originální šperky, které budou dokonalou ozdobou.